2012. július 29., vasárnap

ÉHEZÉS TERÍTETT ASZTALNÁL?


A limitálás lehet jó is, rossz is!
Az életünk másról sem szól, csak a limitálásról, korlátozásról. Van, amikor valaminek a hiánya korlátozza a teljesítményt, van, amikor valaminek a bősége.
Van, amikor a korlátozást tudatosan alkalmazzuk, pl. az ételt károsító kórokozók életműködését lelassítjuk a hűtőszekrényben.
Van, amikor tudomásul vesszük, pl. hogy nincs élet szélsőséges hőmérsékleti körülmények között, nincs élet az oxigén hiányában, bizonyos folyamatokhoz elengedhetetlen a fény, a víz.
A természeti környezetben ilyen limitáló, korlátozó források meghatározóak: pl. a fény, a hőmérséklet, a táplálék, a víz elérhető mennyisége szabja meg a természetben egy-egy faj életfeltételét, számát.
A táplálékkal még bonyolultabb a helyzet. Az élőlények normális életműködéséhez nemcsak megfelelő mennyiségű táplálék szükséges, de az sem közömbös, hogy táplálékunk tartalmaz-e minden szükséges összetevőt.
Táplálkozásunkban, a méhek táplálkozásában is ilyen limitáló, korlátozó tényező a tápláléknak az energia, vitamin, ásványi anyag és aminosav tartalma.

Mi limitál, korlátoz?
Az élő szervezet, a méhek szervezete is működik! Működik, tehát energiára és építőanyagra van szüksége.
Ideális esetben a táplálék biztosítja mind a szervezet működéséhez szükséges energiát, mind a szervezet fejlődéséhez szükséges építőanyagokat.
A természetben normális körülmények között sincs mindig feltétlenül elegendő eledel a méhek beteleléséhez. De hát a civilizáció által megbolondított természeti környezetben élünk. Nem lehet azt pontosan kiszámolni, hogy lesz-e, mikor lesz legközelebb telített asztal. S hogy megfelelő lesz-e a választék.
A beteleléshez serkentő etetést alkalmazunk. Pótolja a természetből hiányzó táplálék energia tartalmát és kedvező hatása van a megfelelően erős betelelő népesség elérésére.


A táplálék fontos összetevője
az energia, a cukorszirup. De, lássuk be, ez csak az egyik fontos összetevő.
Korábbi elemzésünkben kifejtettük, hogy a méhek részére hiányozhat a természetben táplálékuk sava-borsa: az egészségük megvédésében szövetséges gyógynövények megfelelő kínálata.
E hiány kiküszöbölésére ajánlottuk APIDIÁR® készítményeinket.
De vannak az energiatermelésnek és az építkezésnek is korlátozó, limitáló tényezői.
Hiába van bőséges energiaforrás, mint a cukorszirup, ha nincs elegendő B vitamin! A B vitaminok támogatják a szervezet működését, az emésztést, a táplálóanyagok hasznosulását, a szervezet energiaellátását, az fizikai teljesítmény növelését, egyesek a stresszhelyzetekben különösen fontos szerepet játszanak.
A méhészek jól tudják, hogy a méhek egészséges táplálkozásához szükség van a virágok pollenjére is: az szolgáltatja a fehérjéket, s bennük a létfontosságú, úgynevezett esszenciális aminosavakat.
Ha a természetben a méhek nem találnak megfelelő mennyiségű energiaforrást, egészséget megőrző gyógynövényeket, akkor abban sem lehetünk biztosak, hogy találnak megfelelő mennyiségű és minőségű aminosav-forrást.
A mai nagy szárazság a helyzetet csak nehezíti
Egyre több méhész panaszkodik a nagy szárazságra és a pollenhiányra.
Márpedig hiába van bőséges energiaforrás, mint a cukorszirup, ha nincs a méhek táplálékában elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű aminosav! A szervezet fehérjéit felépítő aminosavak beépülése akkor zavartalan, ha bizonyos, limitálónak tekintett aminosavak a szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak. 
Egyes aminosavakat limitáló hatásúnak tekintünk, mert hiába terített az asztal, hiába van élelembőség, a limitáló, korlátozó aminosavak határozzák meg a többi aminosav felszívódásának, hasznosulásának a mértékét, hogy táplálékunkból mennyit hasznosítunk „testépítésre”. A méhek pedig mennyit hasznosítanak utódok nevelésére.
 A legfontosabb limitáló aminosavak közé tartozik a lizin, metionin, treonin. Ezek fontosak a szervezet fejlődése, növekedése szempontjából, de a zavartalan működéshez, pl. az ásványi anyagok hasznosulásához, a kórokozókkal szembeni védekezéshez is hozzájárulnak.
A LIMITÁLÓ FORRÁSOK FELHALMOZÁSA
A természetben normális körülmények között minden rendelkezésre áll az adott élőhelyen élő élőlények részére. Erre bizonyíték az élőlények létezése.

De hol és mikor vannak normális körülmények. És persze a normális körülmények se jelentenek folyamatosan terített asztalt!

A természetben élő élőlények fejlődésük, evolúciójuk során megtanulták, hogy egyszer hopp, másszor kopp. Bőség idején, ha valami bőségesen rendelkezésre áll, akkor bölcs dolog azt felhalmozni!

Előnyös, ha bőség idején a rendelkezésre álló forrásokat, de a limitáló forrásokat feltétlenül felhalmozzuk. A szűkösebb időkre.

Gondoltunk már arra, hogy a libák és kacsák tömésénél a költöző madaraknak pont ezt a felhalmozó képességét és készségét használjuk ki?

És jól látják! Igen! Ilyen a méhek nektár és virágpor gyűjtő hajlandósága is.

AKKOR MIÉRT?

És hát – jól tudjuk – a méhek kamrájába ugyancsak bejárunk! A bőség idején bespájzolt kincsekben osztozni.

Itthon is, külföldön is egyre több szakember hívja föl a figyelmet az igazságos osztozkodásra.

Ha méheink kamrájának időszakos feltöltésére van szükség, nem nyugtathatjuk meg lelkiismeretünket a kizárólagosan csak energiát szolgáltató cukor etetésével.

EZEKET A B-VITAMIN ÉS AMINOSAV KOMPONENSEKET NYÚJTJA
Miből is áll az APIVIT B COMPLEX vitamin oldat?

AZ EKO-PHARMA KFT. AZ APIVIT B COMPLEX vitamin oldattal kívánja Önt segíteni!

Az APIVIT B COMPLEX vitaminoldat a méhek és méhcsaládok jó kondíciójának és jó teljesítményének forrása: a méhek szervezetének fejlődéséhez fontos aminosavakat, és a méhek szervezetének működését támogató B vitaminokat tartalmaz, amelyek a pempőben is fellelhetőek. Készítményünk a természetes táplálékban - a termőtalaj minőségének romlása miatt - folyamatosan fogyatkozó cinket pedig kiegészíti a szervezet egészséges fejlődése és működése érdekében.
A B vitaminok támogatják a szervezet működését, az emésztést, a táplálóanyagok hasznosulását, a szervezet energiaellátását, az fizikai teljesítmény növelését, egyesek a stresszhelyzetekben különösen fontos szerepet játszanak.
A B12 vitaminnak egyrészt még fontos szerepe van a szervezet működésében, a fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében, másrészt már befolyásolja a szervezet építését, fejlődését, amelyben a készítményben lévő esszenciális és limitáló aminosavak játszanak fontos szerepet. (Esszenciális vagy alapvető fontosságú aminosavakra a méhek szervezetének feltétlenül szüksége van. Ha a limitáló aminosavból nincs kellő mennyiség, akkor pedig a többi aminosav beépülése is zavart szenved, tehát a szervezet nem fejlődik kellőképpen.)
A már elemzett B-vitaminok és aminosavak mellett a cinket azért emeltük ki az ásványi anyagok sorából, mert a cink és az aminosavak jelentősen támogatják egymás hatását.
A cink nélkülözhetetlen a fehérje színtézishez: ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere folyamatokat, számos enzim összetevőjeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, ezáltal a növekedésben.
Az APIVIT B COMLEX vitamin oldat hatóanyagainak jó felszívódását és hasznosulását a készítményben lévő gyógy- és fűszernövények étvágyat és emésztést javító kivonata segíti.
Az APIVIT B COMLEX vitamin oldat adagolható itatóvízbe és cukorszirupba is 1-2 ml/liter víz vagy szirup adagolással, és adagolható gyúrt cukorlepénybe is 5 ml/kg mennyiségben.
A beteleléshez az APIDIÁR® Black oldatot alkalmazzák szívesen a méhészek a nosema-kór kórokozók áttelelési esélyinek csökkentésére, de augusztus 10-ig tartó 15%-os akciónk kiterjed az APIDIÁR® AQUA Garlic oldat, az APIDIÁR® PLUSZ oldat és az APIVIT B COMPLEX vitamin oldat készítményre is.
Önnek és méheinek is jó munkát és jó egészséget kíván:
dr. Sümegi Mihály

Kövesse híreinket a FACEBOOK-on is!
FACEBOOK
Térjen be webáruházunkba!