2012. július 20., péntek

A SOKNÁL TÖBB AZ ELÉG, MÉG ILLÓOLAJBÓL IS...


Nagyanyám, a maga négy elemijével és a 2 év „csötörtöklő” oskolájával, szedett pár csokor levendulát, s belerakott egy-egy csokorral a sifonérba, a sublótba, a tulipános ládába. És azokba aztán nem költöztek be a molyok.
Ha árpa nőtt a szememben, akkor édesanyám kamillateával borogatta, mindaddig, amíg az árpa meg nem érett az "aratás"-ra.
Meghűléskor csipkebogyó tea, gyomor-, bél- vagy epegörcs ellen mentatea…
Akkor mi, kései utódok, miért gondoljuk, hogy kell legalább féltucatnyi különböző gyógynövény, gyógynövény-kivonat, vagy illóolaj, hogy megoldja a problémánkat?

Mikor törvényszerű csalódnunk az illóolajokban is?

Felröppen a hír, hogy egy gyógynövénykivonatot, vagy egy illóolajat hatásosan alkalmaztak valamilyen betegségre. Nosza, próbáljuk ki!
Kipróbáljuk… Valami van…
Felröppen egy másik hír egy második, egy harmadik hír egy harmadik gyógynövénykivonatról vagy illóolajról. Nosza, azokat is próbáljuk ki.
Kipróbáljuk… Hát, már nem minden egyértelmű…
Sőt: keverjük össze az összes szóba jöhető gyógynövénykivonatot vagy illóolajat.
Összekeverjük… És csalódunk…
Törvényszerű? Szerintem, igen!

A találgatás, próbálgatás nem vezet sehova


Törvényszerűen csalódunk, mert arról egy szó sem esik, hogy: miért használt egyik vagy másik növény vagy valamilyen kivonata? És hogy miért lenne jobb a keverékük?
 Mert ez a gyakorlat semmilyen pillérre nem támaszkodik. Ha ház lenne, azt mondanánk: nincs alapja!
Minderről majd ötvenéves vadász élményem jut eszembe, amikor fiatal vadászként, a nagy izgalom hatására, egy viszonylag közelről fölkelő, nagy vadkacsacsapatra lőttem, kapásból. Nem sok eredménnyel. Aztán megtanultam, hogy célozni kapáslövésnél is kell.
A gyógynövényekkel való gyógyítás, a fitoterápia nem ötletelésre, nem megérzésre, nem találgatásra alapul, hanem évezredes megfigyeléseken és tapasztalatokon nyugvó gyógymód.

Van benne egy növény, van két növény, sőt több…

Azt mindenkinek könnyű belátnia, hogy a töménység, egy készítményben a hatóanyag mennyisége nagyon fontos dolog. Akár egy erős teára, egy illatos feketére, akár egy jó felesre gondolunk.
Mi történik akkor, ha nem egy növényi kivonatot, illóolajat veszünk, hanem kettőt. Mindegyiknek csökken, pl. fele lesz a mennyisége. A hatása is. Ha hármat, mindegyikből harmada, ha hatot, akkor hatoda… Ha hat féle illóolajnál még egyáltalán lesz valamilyen kedvező hatás!

Az el kell ismernünk…

El kell ismernünk, hogy vannak jól működő, több tucatnyi komponensű gyógynövény készítmények is! Igen! De ezek nem egy emberi élet vagy egy emberöltő eredményei. Egy kutató tudja, hogy mennyi kísérletet kell végeznie egy anyaggal, kétféle anyaggal, háromfélével, hogy megtalálja optimális arányukat. Ezeknek a sikeres készítményeknek hosszú évek tapasztalata során alakult ki az összetételük: a csapatba beválogatott gyógynövényfajok is, és azok aránya is.

Hogy ne csalódjunk, figyeljünk a kompozícióra!


A tudományos kutatás jól ismeri, hogy – akár gyógynövény kivonattal dolgozunk, akár szintetikus gyógyszer hatóanyaggal - nőhet egy kompozíció hatékonysága akkor is, amikor a hatóanyag egy részét lecseréljük:
-                     egy részét lecseréljük egy hatás nélküli összetevőre: a hatás nélküli összetevőnek lehet segítő, erősítő (adjuváns) hatása, pl. a felszívódás javítása révén,
-                     egy részét lecseréljük egy másik hatóanyaggal: a két hatóanyag között lehetséges együttműködés (szinergia); ekkor azt látjuk, hogy a két vagy több anyagból álló készítményben lehet az összetevőknek olyan aránya, amikor az együttes hatás nagyobb bármelyik anyag önálló hatásánál.
Ezek a hatások valóban indokolhatják különböző anyagok együttes alkalmazását. Ezeket a módszereket a gyógyszerfejlesztéseknél tudatosan alkalmazzák.
A gyógynövénykivonatok esetén nagy az esélyünk arra, hogy már egy adott növény kivonatában már megvannak az egymást segítő (adjuváns) és az egymással együttműködő (szinergista) molekulák is.

Egy készítményben többféle gyógynövény, többféle gyógynövény-kivonat

A különböző növénykivonatok összekeverésekor bonyolítja a helyzetet az is, hogy egy-egy kivontban több tucatnyi, nem ritkán 100 körüli összetevő van. Ilyenkor a pontos összetétel ismerete nélkül nagy bátorság ezeket a kivonatokat, illóolajokat összekeverni, mert
-                     nem csak az fordulhat elő, hogy valamely komponens mennyisége olyan alacsony lesz, hogy már hatástalanná válik,
-                     de még az is előfordulhat, hogy egyes összetevők nem növelik, hanem kioltják egymás hatását.
Csak nagyon indokolt esetben támogatjuk különböző anyagok együttes alkalmazását, mert az anyagok összekeverésekor
-                     nem a hatékonyság növekedése az általános jelenség a segítés és az együttműködés hatására,
-                     hanem a hígulás hatására a hatékonyság csökkenése szokott gyakrabban föllépni,
-                     legkedvezőtlenebb esetben egyes anyagok le is ronthatják egymás hatását!

A munkát, tapasztalatszerzést nem lehet megspórolni


Gyógynövényekből, gyógynövény-kivonatokból egy jó kompozíció kialakulhat sok év jobbításra használt tapasztalata alapján.
Napjainkban meg sok-sok – számítógéppel tervezett, számítógéppel értékelt – laboratóriumi edényekben végzett, ún. in vitro teszttel.
A legtöbb baktériumnál, gombánál, vírusnál általában alkalmazhatóak ezek a laboratóriumi edényekben végzett in vitro tesztek.
Parazitáknál már sokkal bonyolultabb a helyzet! Ezeknél legtöbbször nem járunk sikerrel gazdaállat bevonása nélkül. Ezek az élő állatokkal végzett, ún. in vivo tesztek.

És hogyan működik ez a gyakorlatban?

Az APIDIÁR® készítmények kompozíciója


Az APIDIÁR® készítmények tartalmaznak – sok-sok mikrobiológiai laboratóriumi (in vitro) teszttel igazolt – együttműködő (szinergista) és támogató (adjuváns) komponenseket is. Sok ilyen kompozíció összeállítható, de a fejlesztés során mi két szempontot szem előtt tartottuk,
-                     egyrészt, hogy az APIDIÁR® készítmények összetevői képviseljék a méhek által elérhető, tavasztól őszig nyíló virágokat,
-                     másrészt, hogy az APIDIÁR® készítmények összetételét ne befolyásolja az, hogy évről évre, területről területre, időjárástól függően változik az alkalmazott gyógynövények hatóanyagtartalma; az APIDIÁR® készítményeknek nem lehet évjárata, mint egy akármilyen jó bornak.

És miért van háromféle APIDIÁR®?


Méhészek többen kérdezték, hogy: Miért van háromféle APIDIÁR®?
Kitérő választ szoktam adni: Közlekedünk földön. vízen, levegőben. Mégis ritkán utazunk hároméltűvel. A levegőben repülővel, a vízben hajóval, a szárazföldön autóval, vonattal, motorral…
Emlékezzünk: az APIDIÁR® fő komponensei a méhek immunrendszerét támogató, mikrobaölő és parazitákat zavaró hatású, tavasztól őszig nyíló virágoknak a képviselői: e kétféle mechanizmussal csökkentik a méhekben, a kaptárban élő és akár behurcolással fölbukkanó kórokozók esélyét.

De ha a finomságokat nézzük, látjuk, hogy a háromféle APIDIÁR® háromféle célt szolgál.


Tavaszi induláskor, az étvágy fölkeltésére, a tisztogatási hajlam fokozására, a tünetet még nem okozó patogén mikroorganizmusok visszaszorítására az APIDIÁR® AQUA Garlic különösen kedvező. De a méhészek hordási időn kívül – sokan még hordás alatt is – kedvvel alkalmazzák önmagában, vagy a másik két APIDIÁR® készítménnyel kombinálva, bizonyára a fokhagyma és a vöröshagyma számba is nehezen vehetően sok egészségmegőrző és egészségjavító hatása miatt.

Sok tapasztalatunk mutatja, hogy az oregánó, a szurokfű jó hatásfokkal riasztja a külső parazitákat, ezt mondják féregűző hatásnak. Ezt a hatást tapasztalhatjuk a szurokfű-többletet tartalmazó APIDIÁR® Plusz oldat alkalmazásakor. Ezért ajánljuk ezt a készítményt akkor, amikor meg akarjuk akadályozni az atkák túlzott elszaporodását és kártételét.

Vannak méhészetek, ahol mind a külső ivóvízben, mind a belső ivóvízben és szirupban, mind a gyúrt cukorlepényben következetesen alkalmazzák az APIDIÁR®-t, ilyen méhészetekben érdekes módon, a legtöbb esetben az APIDIÁR®BLACK oldat alkalmazása terjedt el. Az APIDIÁR® BLACK oldat jó az általános alkalmazásra, de emellett azért jó, ha tudjuk, hogy az APIDIÁR®BLACK oldat alkalmazása – szelídgesztenye kivonat tartalma miatt - különösen előnyös hasmenéses betegségeknél, így a nosema-kór megelőzése, kezelésének támogatása esetén is.

Ezért mondjuk, hogy az APIDIÁR® mindig legyen benne a méhek italában – a külső és belső itatóvízben – és ételében egyaránt.


Önnek és méheinek jó egészséget és jó munkát kívánok:
dr. Sümegi Mihály
Utóirat: Ha úgy gondolja, hogy levelem méhészkollégáinak is hasznos ismereteket tartalmaz, kérem, küldje el nekik. Önnek is érdeke, hogy környezetében erős, egészséges méhcsaládok legyenek!



Kövesse híreinket a FACEBOOK-on is!
FACEBOOK
Térjen be webáruházunkba!