2012. május 28., hétfő

ŐRIZZÜK MEG A MÉHEK EGÉSZSÉGÉT, NE A BETEGSÉGÉT GYÓGYÍTSUK!


Egyre több betegség esetén, egyre gyakrabban olvassuk, hogy:

a betegség megfékezése nem könnyű feladat,
mivel a fertőzés gyakran tünetmentesen zajlik le.

Na, és?
Sok évezredes tapasztalatunk, hogy a természetben élő méhcsaládok meg tudták védeni magukat a betegségekkel szemben!
Ma a háziméh – bármilyen furcsán is hangzik – az ember egyik legfontosabb háziállata: már hatezer éve – Krisztus előtt 4000 körül – háziasította az ember. Az ember a háziasítással nyilván nemcsak élvezte a méhek adományait, de felelősséget is vállalt értük, gondoskodott is róluk – hivatásból is, érdekből is.
Az ember és a méhek áldásos együttműködésének hatezer éves történetének mégis mintegy 98%-ában nem igényelték a méhek, hogy az ember gyógyítsa is őket! A méhcsaládok megvédték magukat a kórokozóktól! Az utóbbi években, a méhek és az ember együttműködésének utolsó 2%-ában – higgyük el: ez nem független az ipari forradalom óta az ember által a természetben okozott károktól –

a méhek egyre gyakrabban igénylik, hogy
az ember és a méhek közti láthatatlan szerződés értelmében
segítsünk megvédeni, megőrizni egészségüket.

Ha a természetet figyeljük, a dolgok mélyére látunk – s a méhészek zöme ilyen -, akkor látjuk, hogy nem a gyógyítás az elsődleges feladatunk, hanem a megelőzés.
A kórokozók élettere
Nem steril a világ. Mikroorganizmusok, köztük a káros, fertőző, patogén mikroorganizmusok is szinte mindenütt élnek: nemcsak a tüsszentésben, a kórházak, rendelők levegőjében, de még hűtőszekrényeink mélyhűtőjében is! És bármilyen furcsán hangzik: kedvenc élőhelyük éppen az ember, a méhek, a háziállatok szervezete.
Egy tudományos konferencia előadásában hangzott el:[1]„A madarak azonban nem csak élőlények, hanem egyben élőhelyszigetek is más élőlényeknek.”
Emiatt aztán a méhek, a madarak, a háziállatok, az emberek szervezete állandó készenlétben áll a kórokozók megfékezésére: ezt teszi az immunrendszer!
Az immunrendszer optimális működéséhez, a hatékony védekezéshez minden szervezetnek jó erőnlétére van szükség.

Ahogy hatékonyan védekezni is
csak erős ország, erős társadalom tud:
akár árvízzel, akár vörösiszappal,
akár válsággal szemben.

A rossz táplálkozás, a stressz – mind csökkenti a szervezetnek a benne élő kórokozókkal szembeni ellenállását. Gondoljunk csak azokra, akiknek a legkisebb stressz hatására megjelenik a herpesz az ajkukon.
Már hetven éve így látták!
A tudós Dr. Szabó Albert[2] szerint a XIX. századi svájci méhészek által tavaszi vészként, „Frühjahrschwindsucht” névvel titulált nozémával (Nosema apis) szemben - amelynek kórokozóját a kiváló német méhész, Zander, 1907-ben ismerte fel - a jó erőnlétnek örvendő méhcsaládok ellen tudtak állni.

Az idézetből láthatjuk, hogy már az 1940-es években is
-   a tartási viszonyokat, pl. – a túlzsúfoltságból, időjárásból származó – stressz-tényezőket, a szakmai hibákat,
-   és a táplálkozási viszonyokat, a szűkös vagy természetellenes táplálkozást
 tekintik a betegségek okának.
Ne legyen a gondoskodás kampány!
A méhészkedésben, a méhek gondozásában nyilván vannak az időjárástól, a természeti környezettől és az évszakoktól függő idénymunkák. Ezeket úgy kell végrehajtani, ahogy az adott helyzet igényli.
Ilyen folyamatos, a helyzethez igazított idénymunka a méhek egészségének megőrzése is. Fontosságát kiemeli, hogy ettől függ a méhek teljesítménye.
Ezért nem helyeseljük, ha az egészség tudatos megőrzése helyett figyeljük magunkat, háziállatainkat, méheinket, s ha valamilyen betegségnek a jelét látjuk, elkezdjük a gyógyítást.
A kórokozók vezénylik munkánkat!
Valamilyen hatékonysággal gyógyítunk. S várjuk, hogy a kórokozók mikor támadnak legközelebb.
Az elmondottakkal egyáltalán nem kritizáljuk a gyógyszereket, csak a magunk munkájával, a gyógyszerek kiválasztásával és alkalmazási módjával vagyunk elégedetlenek.
S nyilván azokkal értünk egyet, akik a méhekről való gondoskodással kívánják megőrizni a méhek egészségét.
A gondoskodó méhészek részére készülő termékeinkről adunk tájékoztatást a következő leveleinkben.

>>>JEGYZET A NOSEMARÓL


2012. Pünkösd
dr. Sümegi Mihály



[1]Vas Zoltán, Fuisz Tibor István, 19.p., in MTA ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI BIZOTTSÁGA, SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA, AKADÉMIAI BESZÁMOLÓK, PARAZITOLÓGIA, ÁLLATTAN, HALKÓRTAN, 2009. évi 36. füzet (beszámolók: 2010. január 25-28.)
[2] Dr. Szabó Albert: A nosema-kór és annak méhészeti jelentősége, MÉHÉSZETI KÖZLÖNY, 59. évfolyam 8. szám, Kolozsvár, 1943. augusztus 1.