2012. augusztus 15., szerda

A TISZTESFŰ MEGDICSŐÍTÉSE

A tisztesfű (Stachys annua L.) lassan eltűnik környezetünkből, anélkül, hogy megkapta volna méltó helyét a gyógynövények között.




Ha általános ismertetést olvasunk róla, akkor azt hangsúlyozzák, hogy valójában egyéves gyomnövény, amely leggyakrabban a gabonatarlókon szaporodik, a learatott gabonaföldeken jelentkezik nagyobb mennyiségben.

Pontosabban: jelentkezett!
A gabona gyomirtó-szeres kezelése, a közvetlenül aratás után elvégzett tarlóhántás – a korszerűnek tekintett agrotechnikai eljárások - hatására lassan eltűnik környezetünkből.
Az a méhlegelő, amely néhány évtizeddel ezelőtt az egyik legnagyobbnak, legértékesebbnek számított, lassan teljesen megsemmisül.
És se az ökológusok, se a méhészek nem emelik, nem emelték fel érte a szavukat.

Miért hiányzik nekem annyira ez a tisztesfű?

Édesapám, valójában 50-60 évvel ezelőtt nagyon fontosnak tartotta, hogy a méhei tisztesfű mézzel teleljenek be. Hajlandó volt ezért 100 kilométereket is vándorolni.
Úgy szervezte, hogy odaérjen. Ebben persze a tisztesfű jó szövetségese volt: hiszen csaknem 100 napig virágzott: az árpa aratásától kezdve - kedvező időjárás esetén - még szeptemberben is. Kellemes, édes illatával csalogatta magához a méheket. A hosszantartó virágzása támogatta a méhcsaládok folyamatos fejlődését.

A tarlóvirágra úgy tekintettek, mint egy serkentő, augusztusi-szeptemberi méhlegelőre. Ez az az időszak a méhcsalád életében, amikor a telelő méhek nevelésével van elfoglalva a közösség. A tisztesfű kiváló minőségű nektárral és virágporral serkentette ezt a folyamatot, hozzájárulva az optimális fejlődéshez és a teleléshez szükséges megfelelő körülmények kialakításához.

A jó szemű méhészek azt is megfigyelték, hogy a méhek egészségmegőrzésében is fontos szerephez jut: a hordástalan időszakokban támadó költésmeszesedés vagy hasmenéses megbetegedések kivédésében.
A jellegzetes aromájú és illatú tisztesfű mézet pedig a kristályosodás után is megmaradó krémes állaga miatt kiválónak tartották a méhek téli élelemellátására.

És mindössze ezért indokolt a tisztesfüvet visszasírni?

Nemcsak az eddig elmondottakért!
Közelebb vezet bennünket a lényeghez, ha felidézzük, hogy az amúgy igencsak ritka tisztesfű méznek nemcsak fontos élvezeti értékei vannak, de eredményesen alkalmazható légzőszervi megbetegedések, gyomorfekély, meghűlés ellen is. Görcsoldó tulajdonsága miatt az asztma és az epilepszia tüneteire is alkalmazzák; vese- és hólyagbántalmakra is ajánlott.

Igen, mert a tisztesfű: gyógynövény!

Augustus császár (Kr. e. 63– Kr. u. 14.) háziorvosa 47 féle betegséget sorolt fel, melyeket sikerrel gyógyított a tisztesfű növény levelével, gyökerével. Bár mostanában nem tartozik a divatos gyógynövények közé, teáját légzőszervi megbetegedések, gyomorfekély ellen használták. Görcsoldó tulajdonságai miatt asztma és epilepszia esetén is alkalmazták.

Méghozzá egy jó családból való gyógynövény

De hát ki ez a tisztesfű? Igen egy jó családból, az Árvacsalánfélék családjából való gyógynövény. Olyan családtagok mellett, mint a bazsalikom, borsfű, borsmenta, citromfű, fodormenta, izsóp, kakukkfű, levendula, majoránna, moldvai sárkányfű, muskotályzsálya, orvosi zsálya, rozmaring, szurokfű.
Jó család! Nem? Dehogynem: mindegyik tagja ismert és elismert gyógynövény, mindegyik tagjának van baktérium- és gombaölő hatása. Mindegyiket alkalmazzuk gyógyításra. És a tisztesfű pontosan olyan baktérium- és gombaölő hatóanyagokat tartalmaz, mint a tisztes család többi tagja.

Vonzódás a tisztesfű méhlegelőhöz

Mindezek alapján nem csodálkozhatunk, hogy a régi magyar méhészek, még édesapám idejében, 50-60 évvel ezelőtt is akkora becsben tartották, mint a régi rómaiak a kakukkfű, rozmaring vagy szurokfű méhlegelőt és az ott gyűjtött mézet.
Ha ezekben a gyógynövényekben – velük együtt a tisztesfűben is! – meglévő természetes hatóanyagok belekerülnek a méhek téli eleségébe, akkor nyugodtabban várhatjuk a tavaszt.

És tisztesfű nélkül? Ne bízzuk a véletlenre!

Hát ez az!
Látjuk, hogy a méhcsaládok téli felkészülésében, sikeres áttelelésében, lendületes tavaszkezdésben komoly támogatást jelenthetnek az Árvacsalánfélék családjához tartozó fűszernövények, s a tisztesfű étvágyjavító, táplálék-hasznosulást támogató, baktérium- és gombaölő hatású hatóanyagai, akkor nem bízhatjuk a véletlenre, hogy a méhek az egyre sanyarúbb természeti környezetben megtalálják-e ezeket az anyagokat.

Ezért bíztatjuk Önt, hogy alkalmazza az Árvacsalánfélék minden jó tulajdonságát képviselő és minden kedvező hatását közvetítő APIDIÁR® készítményeinket egész évben, de a téli felkészülés idejében különösen!




Az APIDIÁR® BLACK oldat és az APIVIT B COMPLEX vitamin oldat legyen benne a serkentő etetés során adott cukorszirupban. Az APIDIÁR® BLACK oldatot ne felejtsük ki az itatóvízből sem.
E törekvését támogatjuk méhészeti termékeink szeptember 15-ig tartó 15%-os kedvezményével.

Önnek és méheinek is jó munkát és jó egészséget kíván:
dr. Sümegi Mihály

Kövesse híreinket a Facebook oldalunkon!


Látogasson el webáruházunkba!