2012. szeptember 24., hétfő

HA A MÉHEK KIPUSZTULNAK...


A méhek is, és maga az ember is meg tudja védeni egészségét a kórokozókkal szemben, ha ehhez a természetből kis segítséget merít. A természet több évtizedes megfigyelése alapján ez meggyőződésünkké vált. S e meggyőződésünk alapján kifejlesztett készítményeink az élet számos területén jól működnek.

Mi elköteleztük magunkat az ön méhészkedésének gazdaságosabbá és biztonságosabbá tétele érdekében. Ezért nyomulunk – küldetésünk tudatában –, hogy megismertessük Önt természetes megoldásainkkal. Azt szeretnénk, ha Ön is mihamarabb meggyőződne erről.

Különösen olyan időkben, amikor a tudósok azzal riogatnak valamennyiünket, hogy mi lesz velünk, ha a méhek, az ember háziasított állatai, kihalnak a Földön. S tájékoztatnak bennünket horrorisztikus tudósításokkal az egyes országok méhpusztulásainak statisztikáiról.

És persze az Ön és méhésztársai megélhetését-szenvedélyét a méhek betegségei nem a távoli jövőben, hanem mostani hétköznapi életünkben, nap, mint nap veszélyeztetik.

Tehát Önnek fontos, hogy mihamarabb megismerkedjen a méhek egészségét s egyúttal az Ön méhészkedésének gazdaságosságát és biztonságát szolgáló természetes megoldásainkkal.

Nem sokat törődünk a rovarokkal

Szép jövő előtt állunk!

„Ha a méhek kipusztulnak, az emberiség azt csak négy évvel éli túl!” A Nobel-díjas tudósnak, a kócos Albert Einsteinek (1879 – 1955) tulajdonítják ezt a mondást. Nem hiszem, hogy ezt a híres tudós mondta volna, már csak azért sem, mert halálakor, több mint ötven évvel ezelőtt, ez a kérdés még nem nagyon merült föl ilyen élesen. Persze a nagy tudósoknak lehet nagy a jóstehetségük is.

De mára az emberiség már teremtett olyan helyzetet – a mi véleményünk szerint is –, hogy gyors ütemben haladunk a kijelentésben megfogalmazott tragédia felé.
Számon tartunk madarakat, emlősöket, amelyeket meg kell menteni a kihalástól. Rezervátumok, állatkertek tucatjai folytatnak hősies küzdelmet egy-egy állatfaj megmentéséért.
A méhek egészségét szolgáló EGÉSZSÉGES KAPTÁR hírleveleinkre itt iratkozhat fel
A rovarok iránt nem tanúsítunk ilyen érdeklődést, felelősségérzetet. Általában. A földön az elképesztő változatosság miatt sok rovarfaj még számba sincs véve. De a becslések azt valószínűsítik, hogy a rovarfajok száma évente több ezerrel csökken.
Egyiket sem siratjuk el, legtöbbjükről tudomásunk sincs.

A méhek kitüntetett figyelmet élveznek a rovarok között

A méhfélék családja is rendkívül sok fajból áll. Még a méhek számos fajának a tudományos számbavétele is hiányzik. Nem is gondolnánk, hogy hazánkban is több mint száz fajuk él.

Nyilván hozzánk legközelebb a mézelő méhek, s azok közül is a háziméhek állnak. S amikor tragikus híreket hallunk a világban előforduló méhpusztulásokról, akkor ezekről a háziméhekről van szó.

A méhpusztulás következményei

A méhek pusztulása egyrészről ökológiai katasztrófa, hiszen mind a természetben, mind a mezőgazdaságban a méhek az oroszlánrészt vállalják a rovarok porozta növények beporzásában: a száz legfontosabb haszonnövény közül hetvennek a beporzása a méhektől függ. Különleges alakulatként távoli vidékekre is el lehet szállítani őket bevetésre: egy-egy értékes növényültetvény beporzására.
A méhek egészségét szolgáló EGÉSZSÉGES KAPTÁR hírleveleinkre itt iratkozhat fel
A méhpusztulás súlyos gazdasági kár is. A háziasított méhekkel való méhészkedés a világ minden országában fontos gazdasági ágazat.
A méhpusztulás ott még jelentősebb károkat okoz, ahol a népesség nem kis hányadának nem mellékes, hanem fő kenyérkereseti módja a néhány, vagy néhány tucat családdal való méhészkedés. A szegény országokban a gazdasági kárhoz megoldhatatlan szociális gondok is adódnának.
S meg kell említenünk azt is, hogy az emberiség önbecsülésében elképesztő erkölcsi kárt okoz a méhpusztulás. Hiszen felelősek vagyunk a háziasított méhekért!

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” - mondta a róka  a kis hercegnek Antoine de Saint-Exupéry bájos-bölcs, felejthetetlen regényében.
Márpedig a méheket az ember szelídítette meg, háziasította vagy 6000 évvel ezelőtt. Tehát az ember felelős is a méhekért.
A méhek egészségét szolgáló EGÉSZSÉGES KAPTÁR hírleveleinkre itt iratkozhat fel
De valójában nemcsak ennek a felelősségének nem felel meg az ember, de a méhek természeti környezetének pusztításával még azt is akadályozza, hogy a méhek el tudják látni, meg tudják védeni magukat.

Az emberiség teremtett ilyen helyzetet?

Tudós méhészek arról tudósítanak, hogy a jól gondozott méhcsaládok a harmonikus természeti környezetben, az 1940-es évekig még a legtöbb esetben meg tudták védeni magukat számos kórokozó ellen.
Azóta a helyzet megváltozott, s a helyzet megváltozásához az ember környezetrombolása nagyban hozzájárult.



Súlyos kijelentés, hogy az emberiség a felelős a természeti környezet megváltozásáért, de hát a fenntartható fejlődésről szóló elemzések ezt elég alaposan kivesézik.

Hogyan jönnek ide természetes megoldásaink?

De nemcsak a kihaló élőlények tanúsítják, hogy az ember jelentős környezeti károkat okozott, de ezeknek a károknak idézik elő az Ön méhészkedésének nehézségeit is: a természetben már nincsenek jelen
- elegendő mennyiségben,
- megfelelő minőségben,
- a kívánatos időben
azok a növényi anyagok, amelyek korábban eredményesen szolgálták a méhek egészségét. Kijelentésünk igazságát Ön személyesen is megtapasztalhatja, amikor látja, hogy természetes készítményeink működnek.
A méhek egészségét szolgáló EGÉSZSÉGES KAPTÁR hírleveleinkre itt iratkozhat fel
Ezek a készítmények nem csodaszerek, csak azokat a természetes anyagokat juttatják el a méheknek, amelyeket napjainkban a méhek a természetben nem az ideális időpontban, nem kellő mennyiségben vagy nem a szükséges minőségben találnak meg.

Következő levelünkben bemutatjuk ezeket a növényi anyagokat, s azok hatását a méhek egészségére.

Örülnék, ha Ön mihamarabb megtapasztalhatná, hogy APIDIÁR® névre keresztelt készítményeink valóban hozzájárulnak az Ön méhészkedésének gazdaságosabbá és biztonságosabbá tételéhez.

Dr. Sümegi Mihály